11:24


wybierz opcje
Restauracje regionalne - magia lokalnych specjałów
Przybywając na Podhalu nieustannie stykamy się z obecnym tu od wieków folklorem, a jednym z jego elementów jest specyficzna kuchnia – jadło góralskie, serwowane w miejscach z tak zwaną „góralską duszą”. Unikalny wystrój, regionalne stroje obsługi, specjalny klimat, podgrzewany często przez przygrywającą kapelę, zaostrzają apetyt i wyostrzają zmysł smaku.
W menu regionalnych restauracji znajdziemy wiele dań niespotykanych gdzie indziej, specjalności góralskiej kuchni, np. oscypek z żurawiną, kwaśnicę, moskole, polędwiczki w sosie borowikowym, dziczyznę, jagnięcinę… Na rodzinną ucztę często polecane są tak zwane korytka – zestaw mięs, pierogów i inne dania przeznaczone dla kilku osób. Oczekiwanie na posiłek urozmaicają często kolekcje zabytkowych mebli i sprzętów góralskich, a także pamiątki po sławnych ludziach Podhala, które można obejrzeć w restauracjach.
W większych lokalach oferowana jest organizacja i obsługa różnych imprez, np. wesel, chrzcin, bankietów, spotkań biznesowych, przyjęć okolicznościowych itp., natomiast w mniejszych obiektach nierzadko natrafić można na wieczorki autorskie czy wystawy. W ten sposób w restauracjach regionalnych łączyć można strawę dla ciała i ducha.






W wybranym terminie i kategorii nie znaleziono żadnej imprezy lub wydarzenia.